Közlenmiş patlıcan ve biberlerle yapılan bu salata tarifini genelde mangal yaptığımız zamanlar yapıyoruz. Mangal ateşinde közlemesi gerçekten kolay oluyor. Fakat bunun dışında evde oldukça pratik bir şekilde közlemek mümkün. İster fırında uğraşmadan ister ocak ateşinde çevirerek közleybilirsiniz. Üstelik uzun süre dolapta saklanabilen bir salata tarifi olduğundan bu lezzeti günlerce sofranızda barındırabilirsiniz.
Malzemeler
- 5 adet patlıcan
- 2 adet kırmızı çarliston biber
- 1-2 adet yeşil biber
- 3-4 adet sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet küçük soğan
- 1-2 adet domates
- Bir miktar üzüm sirkesi
- Tuz
Yapılışı:
Patlıcan ve biberleri yıkayıp kuruluyor ve üzerlerine çatal yardımı ile delikler açıyoruz. Yağlı fırın kağıdı serdiğimiz tepsimize yerleştirip 200 derece önceden ısıttığımız fırında 30-35 dk kadar közlüyoruz. Bir tarafı daha çok pişebiliyor bu yüzden arada çevirmeyi ihmal etmiyoruz. Pişince patlıcanları 2 ye bölüyoruz ve kaşık yardımıyla içini kesme tahtamıza aktarıyoruz ve ince ince doğruyoruz. Biberlerin kabuklarını da elle soyduktan sonra doğruyoruz. Domateslerin de kabuklarını soyduktan sonra soğanlarımızı biraz uzunlamasına doğruyoruz. Sarımsakları da rendeleyirmanlayp, zeytinyağı ve tuz ilavesiyle tüm malzemeleri birbirleriyle güzelce harmanlayıp servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun!
Ellerinize sağlık, en çok sevdiğim lezzetlerden birisidir. :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, Türk mutfağının önde gelen lezzetlerindendir kendisi.
Sil