Malzemeler
- 2 paket mantar veya 800 g mantar
- 2-3 çarliston biber
- 3 diş sarımsak (damak zevkinize göre azaltıp artırabilirsiniz)
- Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
- Dilerseniz üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz
Beşamel Sos İçin:
Yapılışı:
Mantarlarımızı güzelce soyup saplarını koparmadan temizliyoruz. Saplarında etrafından ince ince soyabilirsiniz. Daha sonra yıkayıp şemsiye şeklinde kesiyoruz. Ne çok kalın ne de çok ince olmalı. Biberlerimizi yıkayıp doğruyoruz. Geniş bir tavada biberlerin suyunu buharlaştırıp ayçiçek yağımızı ilave ediyoruz. Hemen sarımsakların kabuklarını soyup minik minik doğruyor veya rendeliyoruz.
İşte size sarımsağın kabuklarını kolayca temizlemek için süper bir yöntem! Kalın bir bıçağı yanlamasına sarımsağın üstüne koyup 1 hamlede yumruğunuzla ezerseniz çok kolay bir şekilde kabuklarından arındırabilirsiniz. Daha sonra sarımsakları da biberlerle birlikte kavuruyoruz. Güzelce kavrulurken içerisine mantarlarımızı da ilave ediyoruz. Tavanın çok dolduğuna bakıp paniklemeyin, mantarlar zamanla küçülecektir. Yavaşça karıştırın ve hemen beşamel sosu yapmaya başlayın.
BEŞAMEL SOS YAPILIŞI:
Beşamel Sos yaparken dikkat edilecek bir püf nokta vardır. O da içerisine malzemeleri eklerken bile karıştırmayı bırakmamaktır. Öncelikle tereyağımızı bulabildiğimiz en ufak tencerede orta ateşte eritmek ve yağ kızmaya başladığında 1 kaşık un ekleyip sürekli karıştırmaktır. Kavurduğumuz unun kokusu çıkmaya başlayınca 2 bardak sütümüzü yavaşça ilave ederken bir yandan karıştırmayı ihmal etmiyoruz. Başta sıvı bir kıvamdayken zamanla muhallebi kıvamına gelecektir. Beşamel sosu karıştırırken arada mantarları da karıştırmayı unutmayın. Şimdi mantarlar ve beşamel sos pişerken fırınımızı 180-200 dereceye ayarlıyoruz. Beşamel sosumuzun kıvamı koyulaşınca kısık ateşte bi 3-5 dk daha pişiriyoruz ve 1 çay kaşığı tuz ile yarım çay kaşığı karabiberi ekliyoruz. Mantarlarımızın da tuzunu ilave edip ocaktan alıyoruz. Bir bor camın içerisine mantarlarımızı ilave edip beşamel sosumuzla güzelce harmanlıyoruz. Bu aşamadan sonra dilerseniz üzerine kaşar rendesi ekleyebilirsiniz. Ben eklemedim. Beşamel soslu mantarımızı önceden ısıttığımız fırınımıza koyup camın etrafına bulaşan beşamel sos koyulaşmaya başladığında pişmiş olduğunu anlıyoruz. Eğer kaşar rendesi eklediysek kaşarlar eriyene kadar pişiriyoruz. Yani kısa bir pişme süresi var. Daha sonra servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Link verilen yorumlar silinecektir!
Lütfen sadece tariflerle ilgili yorumlarınızı bırakınız.