Bu mis gibi ıspanak kokan gül böreklerini misafirlerime yaptım ve hepsi çok beğendi. Özellikle peynir yemeyen çocukları içerisinde peynir olduğunu anlamadı ve onlar da afiyetle yedi. Çok lezzetli bir tarif ve eğer piştikten sonra üzerini bir tepsiyle kapatırsanız daha da yumuşak börekler elde edeceksiniz. Aynı şekilde eğer içerisine su yerine süt sürerseniz yine daha yumuşak olacaktır.
Hadi o zaman hemen tarife geçiyorum!
Malzemeler
İç Malzemesi:
- 1 bağ ıspanak
- 1 adet soğan
- 1 kase lor peyniri
- yarım çay bardağı ayçiçek yağı
- yarım çay bardağı su veya süt
- Tuz
Dış malzemesi:
Ispanakları doğrayıp 3-4 kere bol suda yıkıyoruz. Tenceremizde 2-3 yemek kaşığı ayçiçek yağını kızdırıp, soğanları ilave ediyor ve şeffaflaşana kadar pişiriyoruz. Soğanlar pişince ıspanakları ilave edip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çekince 1 kase lor peynirini, tuzunu ve dilediğimiz baharatları ekliyoruz. Tuzunu tadarak ekleyin, sonra çok tuzlu olmasın. Bir tepsiye pişirme kağıdı seriyoruz.
Yufkamızı açıp önce yarıya, daha sonra o yarımları da yarıya bölerek 4 eşit üçgen elde ediyoruz. Bi kasede su ya da süt ile yağımızı karıştırıyoruz. Süt kullanırsanız daha yumuşak olacaktır. Hazırladığımız yağlı karışımı yufkaların her birine fırça yardımıyla veya elle sürüyoruz. İçine ıspanaklı harçtan ufalayarak eşit miktarda yayıyoruz. Yani tek bir noktaya harcı koymuyoruz. Nokta nokta her köşesinde harçtan olmalı. Daha sonra üçgenin kalın kısmından en ince kısmına kadar sarıyoruz. Uzun bir parça elde edeceğiz. Bu parçayı da bir kenarından tutup içe doğru sarıyoruz. Bitim kısmını böreğin altına saklıyoruz ve tepsiye diziyoruz. 5 adet yufkadan 20 adet börek çıkarabilirsiniz. Fakat benim 19 oldu çünkü yufkayı açarken bir kısmı açılmadı ve parçalandı. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtıyoruz ve tüm böreklerimizi bu arada sarıyoruz. En son üzerlerine bir kasede hazırladığımız yoğurt ve yumurta sarısı karışımından sürüyoruz. Böreklerimizi fırına verip kontrollü bir şekilde üstleri kızarana kadar pişiriyoruz. Servise hazır hale getiriyoruz. Yanına da bir çay demledik mi tamamdır, afiyet olsun!
Hmmmmm elinize sağlık sebzeli Börekleri ayrı bir severim.
YanıtlaSilBen de beklerim sizi
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Yorumunuzu yeni görüyorum, nasıl görmedim şuan kendime hayret ettim ve üzüldüm. Çok teşekkür ederim Fulya hanım, blogunuzu ziyaret edeceğim mutlaka :)
Sil