Malzemeler
Hamuru İçin:
- 3 su bardağı esmer köftelik bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı un (tepeleme değil)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
İçi İçin:
- Yarım kg kıyma
- 2 adet iri soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı ceviz içi
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Kırmızı Pul Biber
Yapılışı: Bir kasede cevizlerimizi suda bekletiyoruz. Böylece tatları daha taze olacak. Daha sonra minik minik doğrayacağız.
Köftemizin dış hamurunu yapmak için bulgurumuzu 2 bardak kadar sıcak suyla ıslayıp kabarana kadar üstünü kapayarak bekletiyoruz. Esmer bulgurla yapmamızın sebebi bu şekilde pişirirken çatlama ihtimalinin azalmasıdır. Bulgurumuz kabarınca içerisine yumurtamızı ekliyoruz, dilerseniz 2 tane de koyabilirsiniz yani kıvama bağlı. İrmiğimizi, unumuzu, salçamızı ve baharatlarımızı ilave edip yoğuruyoruz. İç harcını yaparken önce kıymaları suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Ardından sıvı yağı ve dilerseniz tereyağını tavaya döküyoruz. Doğradığımız soğanları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Salça,ceviz, tuz ve baharatlarımızı ekleyip pişiriyoruz. Pişince üstünü kapayıp buz dolabında soğutuyoruz. Böylece köftenin iç harcını doldururken yağların akmasını önlemiş olacağız.
Bir kaba su dolduruyoruz ve hamurumuzdan limon büyüklüğünde bir parça koparıp yuvarlıyoruz. Elimizi kaptaki su yardımıyla ıslatarak hamurumuzun ortasına bastırıp kenarlarını inceltiyoruz. Elimizi ıslatmamızın sebebi daha kolay şekil vermek,elimize yapışmasını ve hamurun çatlamasını önlemek. İçine hazırladığımız harcı doldurup tekrar elimizi ıslatarak aynı hamurumuzun açık olan ucunu dikkatlice kapatıyoruz. Uçlarını sivriltiyoruz. Bir limon görünümü elde ediyoruz her birinde. Bolca yağı kızdırıyoruz ve içerisinde köftelerimizi nar gibi olana kadar pişiriyoruz. Kağıt havlu serdiğimiz tabağımıza alıp fazla yağından arındırıyor ve servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun.
Köftemizin dış hamurunu yapmak için bulgurumuzu 2 bardak kadar sıcak suyla ıslayıp kabarana kadar üstünü kapayarak bekletiyoruz. Esmer bulgurla yapmamızın sebebi bu şekilde pişirirken çatlama ihtimalinin azalmasıdır. Bulgurumuz kabarınca içerisine yumurtamızı ekliyoruz, dilerseniz 2 tane de koyabilirsiniz yani kıvama bağlı. İrmiğimizi, unumuzu, salçamızı ve baharatlarımızı ilave edip yoğuruyoruz. İç harcını yaparken önce kıymaları suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Ardından sıvı yağı ve dilerseniz tereyağını tavaya döküyoruz. Doğradığımız soğanları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Salça,ceviz, tuz ve baharatlarımızı ekleyip pişiriyoruz. Pişince üstünü kapayıp buz dolabında soğutuyoruz. Böylece köftenin iç harcını doldururken yağların akmasını önlemiş olacağız.
Bir kaba su dolduruyoruz ve hamurumuzdan limon büyüklüğünde bir parça koparıp yuvarlıyoruz. Elimizi kaptaki su yardımıyla ıslatarak hamurumuzun ortasına bastırıp kenarlarını inceltiyoruz. Elimizi ıslatmamızın sebebi daha kolay şekil vermek,elimize yapışmasını ve hamurun çatlamasını önlemek. İçine hazırladığımız harcı doldurup tekrar elimizi ıslatarak aynı hamurumuzun açık olan ucunu dikkatlice kapatıyoruz. Uçlarını sivriltiyoruz. Bir limon görünümü elde ediyoruz her birinde. Bolca yağı kızdırıyoruz ve içerisinde köftelerimizi nar gibi olana kadar pişiriyoruz. Kağıt havlu serdiğimiz tabağımıza alıp fazla yağından arındırıyor ve servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun.
Elinize sağlık nefis görünüyor. Bayılarak yediğim içli köfteyi en kısa sürede deneyeceğim.
YanıtlaSilÇok teşekkürler, bu tarifi mutlaka deneyin. Esmer köftelik bulgur kullanınca köfteler çatlamıyor ve de çok lezzetli oluyor. :)
Sil