Malzemeler:
- 2 demet karalahana
- 3 adet orta boy soğan
- 2 su bardağı pirinç
- yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı yenibahar veya dolma baharatı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığından az karabiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı veya zeytinyağı
- 1 adet limon
Yapılışı:
Karalahanaları güzelce yıkayıp sıcak suda 10 dakika kadar haşlıyoruz. Fazla haşlamamaya dikkat edin. Daha sonra soğuk sudan geçirip soğumasını sağlıyoruz. İç harcımızı hazırlarken 1 çay bardağı yağı kızdırıp ince ince kıydığımız soğanları içerisine alarak kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşip kokusunu saldığında yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri de ilave ederek kavurma işlemine devam ediyoruz. Baharatlarımızı da ekleyip 1 bardak kadar su ekliyoruz. Suyu bitinceye kadar pişirip altını kapıyoruz ve doğradığımız maydanozları da ekleyip kapağını kapayarak suyunu çekmesini bekliyoruz. Daha sonra karalahanaların ortasındaki kalın damarları ufak bir bıçak yardımıyla nazikçe alıyoruz ve damarlı kısmı bize bakacak şekilde serip içine harcımızı ekliyoruz. Karalahanaları sararken ne çok sıkın ne de çok gevşek bırakın. Çok sıkı sararsanız içerisindeki pirinçler kabardığında sarmalar yırtılabilir. Kullanmadığımız yaprakları tencerenin dibine seriyoruz. Daha sonra karalahana sarmalarımızı tencereye hiç boşluk kalmayacak bir şekilde dizip üzerine kabuklarını ve beyaz etli kısımlarını soyduğumuz limon dilimlerini yerleştiriyoruz. En üste bir tabak yerleştirip sarmaları geçmeyecek kadar sıcak su koyuyoruz. Pişince biraz demlenmesini bekliyor ve servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Link verilen yorumlar silinecektir!
Lütfen sadece tariflerle ilgili yorumlarınızı bırakınız.